HockeyNews
PLUS

Ryan Lasch ger Frölunda spets och självförtroende: "Det är underbart"

(20518) Roger Rönnberg Ryan Lasch
Bildbyrån

Publicerad: 7 september 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestads skrytbygge saknar motstycke inför säsongen 2021/22.

Frölunda har kontrat med att värva ”hem” Ryan Lasch – inför en säsong fylld med revanschlust efter 0–4 i kvartsfinalen mot Rögle i våras.

– Vi har fått tillbaka vår quarterback i offensiven. Ryan är en fantastiskt smart hockeytänkare som hjälper oss framåt, säger Roger Rönnberg till HockeyNews.se.

Kvartsfinalförlusten mot Rögle i våras fick den sportsliga ledningen i Frölunda att slå sig ner och göra en ordentlig utvärdering.

Det ska inte få hända igen – och klubben har gått till botten med vad som gick fel.

– Jag hoppas att man kommer se att vi spelar en bättre ishockey. Utvärderingen vi gjorde slog rekord i all underliggande statistik på ett positivt sätt. Sannolikhetsmässigt har vi inte spelat bättre hockey om vi räknar kvantitet men däremot kvalitet, att göra mål och sätta chanserna och stoppa motståndarna. Där var vi faktiskt också sämst och slog ett negativt rekord, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Han tillägger:

– Det är effektiviteten och kvalitén i vårt spel som måste skärpas och offensivt måste vi bli rakare i vårt spel. Defensivt måste vi tajta till det en hel del framför våra målvakter så att det får en bättre arbetsmiljö. Det är de stora sakerna.

Rögle körde över Frölunda i slutspelet 2021. Foto: Bildbyrån

Det råder ingen tvekan om att ligan är mer profilstark den kommande säsongen och i dagarna blev det klart att Marcus Sörensen kan räknas in i listan av hemvändare.

Sett till laguppställningen är det dock inget lag som kan mäta sig med Färjestad.

LÄS MERHockeyallsvenskan inrättar situationsrum – får samma stöd som i SHL

– Ja, dom har ju papperet ett väldigt bra lag. Det innebär inte en eller två spelare utan väldigt många bra spelare, sen ska dom få ihop det till ett lag också och man kan inte ha alla på isen samtidigt, men det är deras problem. Vi ska mötas fyra gånger i serien och då gäller det att vara på tå, konstaterar Rönnberg.

Han och Frölunda kan samtidigt stoltsera med att man lyckats locka tillbaka Ryan Lasch till Göteborg.

Ryan Lasch är tillbaka i SHL. Foto: Bildbyrån

– Det är underbart. Vi får tillbaka vår quarterback i offensiven. Han betyder jättemycket för vårt lag och inte bara på isen utan han är en fantastiskt smart hockeytänkare som hjälper oss framåt.

Är han verbal i omklädningsrummet också?

– Det är han. Han tar plats i alla diskussioner av spelet och tar ett jäkla ansvar i sin kedja och i powerplay styr han upp saker och hjälper oss att utvecklas så han är jättebra på det.

LÄS MER:

 Örebrotränaren: "Vi har ett lag som ska kunna ta steget"

Just i numerära överlägen är Lasch motorn som ofta hittar in med passningar till Joel Lundqvist runt kassen – snart 40-årige Joel Lundqvist som fortsätter att imponera.

– Jag ser inga tecken på att det börjar gå åt fel håll för honom än. Jag sa till någon tidigare att jag tycker att han fortfarande blir bättre, han trotsar naturlagarna lite grann. Han jobbar med sin utveckling och vill bli bättre i spelet och fysiskt så det är fruktansvärt imponerande att se, säger Rönnberg.

Lundqvist fyller 40 år i mars. Foto: Bildbyrån

I vinter får Frölundatränaren klara sig utan Lucas Raymond – som draftades på fjärdeplats i första rundan av Detroit Red Wings.

Men samtidigt har Simon Edvinsson – som draftades på sjätteplats av Detroit Red Wings – kommit in på allvar i a-lagstruppen.

– Det är lite annorlunda. Normalt sett är det lite svårare att skola in en back jämfört med en forward faktiskt, men Simon har gjort det jättefint så här långt och spelar väldigt moget. Han har en snabb inlärningskurva så han är grym att jobba med. Han spelar ihop med Folin (Christian) och dom gör ett jäkligt bra jobb tillsammans.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!